Suursaadik Jüri Luik andis Brent Scowcroftile üle Maarjamaa Risti teenetemärgi

05.10.2006

Neljapäeval, 5. oktoobril andis Eesti suursaadik Washingtonis Jüri Luik üle Maarjamaa Risti teenetemärgi erukindralleitnant Brent Scowcroftile, kes oli aastatel 1988-1992 Ameerika Ühendriikide president George H.W.Bushi julgeolekunõunikuna Balti  riikide ja nende püüdluste toetaja.

Suursaadik Luik rõhutas oma sõnavõtus, et teenetemärk on Eesti Vabariigi tunnustus Brent Scowcrofti tööle maailma ja Eesti ajaloo ühel dramaatilisemal perioodil. Suursaadik Luige sõnul mängis Scowcroft president Bushi nõunikuna olulist rolli USA poliitika kujundamisel, mille  tulemusel  nõuti  endise Nõukogude Liidu juhtkonnalt Saksamaa taasühinemist, Poola ja teiste Varssavi pakti maade vabastamist ning tervet rida teisi samme, mis kõik lähendasid Külma sõja lõppu ja lõid eeltingimused Baltimaade iseseisvuse taastamiseks.  George H.W. Bushi valitsus kohtus tihti avalikult iseseisvuse eest võitlevate Eesti poliitikutega, andes neile sümboolset toetust.

Brent  Scowcroft  toonitas oma vastukõnes pikaajalist pühendumist  nii balti kui ka teiste Ida-Euroopa rahvaste vabastamisele. Scowcrofti sõnul olid  läbirääkimised Balti küsimuses omaaegse NSV Liidu president Mihhail Gorbatšoviga ühed kõige pingelisemad ja emotsionaalsemad kõigist arutelu all olnud teemadest.