President Bushi sõnul on Eesti täitnud kõik nõuded USA viisavabadusprogrammiga liitumiseks

17.10.2008

Reedel, 17 oktoobril osales Eesti suursaadik Väino Reinart Valges Majas toimunud koosviibimisel koos Läti, Leedu, Tsehhi, Slovakkia, Ungari ning Lõuna-Korea kolleegiga, kus USA President George W. Bushi kinnitas Eesti ja teiste osalenud riikide vastavust USA viisavabadusprogrammiga (Visa Waiver Program) liitumiseks esitatud nõuetele.

2Eesti kodanike viisavaba USAsse reisimine on pikki aastaid olnud Eestile üheks prioriteetseks eesmärgiks. Tänase President Bushi avalduse puhul on Eesti jaoks tegemist olulise avaldusega, mis kinnitab viisavabaduse jõustumist juba käesoleval aastal. Viisavaba reisimine edendab kodanike vahelist suhtlust, mida peame oluliseks osaks Eesti ja USA suhete tihendamisel. Samuti on oluline rõhutada, et tänase otsusega on astutud suur samm edasi võrdse õiguse tagamisel kõikidele EL liikmesriikide kodanikele nende reisimisel USAsse”, avaldas heameelt suursaadik Reinart.

President Bushi sõnul on viisavabadus jõustumas eelnimetatud riikide kodanike suhtes ligikaudu kuu aja pärast. President rõhutas, et viisavabadusprogrammi laiendamine on tõenduseks tugevatest sõprussidemetest, mis seovad USA-d nende riikidega ja aitab kaasa suhete tihendamisele ameeriklaste ja nende maade kodanike vahel. Samuti avaldas President toetust viisavabadusprogrammi jätkuvale laiendamisele, mis annab lootust veel 7 riigile (Bulgaaria, Küpros, Kreeka, Malta, Poola ja Rumeenia) liituda programmiga juba lähiajal.

Viisavabadusprogrammis osalemine annab biomeetrilise passiga reisivale Eesti kodanikule võimaluse USA-s turismi või äri eesmärgil viibida viisavabalt kuni 90 päeva. Enne USA-sse reisimist tuleb end registreerida internetis elektroonilises reisijate registreerimise süsteemis ESTA (Electronic System of Travel Authorization,). Samuti kehtivad reisimiseks edasi varem väljastatud USA viisad. Täpsemat informatsiooni USAsse reisimise tingimuste ja viisavabadusprogrammi kohta väljastab USA Suursaatkond Tallinnas.

Eesti Suursaatkond Washingtonis